Nástavba rodinného domu v Praze

Nástavba podkroví na rodinný dům v Praze—Kyjích, pohledy Nástavba podkroví na rodinný dům v Praze—Kyjích, pohledy Nástavba podkroví na rodinný dům v Praze—Kyjích, vizualizace

Nástavba rodinného domu v Praze—Kyjích, stávající stavNástavba podkroví na rodinný dům v Praze—Kyjích, půdorysy Nástavba podkroví na rodinný dům v Praze—Kyjích, řezyNástavba podkroví na rodinný dům v Praze—Kyjích, skica interiéru Nástavba podkroví na rodinný dům v Praze—Kyjích, skica interiéru Nástavba podkroví na rodinný dům v Praze—Kyjích, skica interiéruNástavba podkroví na rodinný dům v Praze—Kyjích, varianta se schodišťovou věží

 

Úzký dům vyžaduje pečlivé řešení, bojuje se doslova o milimetry. Dům tvoří v návrhu dva byty, oba v podstatě mezonetové. Jeden nebo dva pokoje z prvního patra budou náležet k hornímu bytu. Podkrovní patro bude obsahovat „denní“ provoz bytu a jeden pokoj. Obytný prostor, obsahující kuchyni a obývací pokoj by měl být jádrem bytu, na který navazují ostatní místnosti.
Prostorovým problémem podkroví obecně je obtížná využitelnost prostoru pod zkosenými stropy. Zde v kombinaci s malou šířkou domu vzniká obtížná prostorová situace.
Dostatečná výška a prostornost této místnosti je zajištěna zaseknutím bloku se standardně vysokým stropem, tak aby uprostřed domu byl dostatečný prostor pro využití až k bočním stěnám a vyhnuli jsme se tak stísněnému prostoru pod zkoseným stropem.
Jižním směrem se nabízí výhled na Kyjský rybník se siluetou starých Kyjí s kostelem sv. Bartoloměje. Tohoto výhledu by mělo být využito nejlépe z obývacího pokoje či obytné kuchyně. Navržený široký rámový vikýř tak vytváří i možnost využít tento výhled.
Výsledkem je centrální obývací pokoj s kuchyní, na nějž navazuje prostorný pokoj, vyhovující objemem i plochou pro spaní 4 lidí, který využívá zmenšeného půdorysu v západní části domu. Ve dvou koutech dispozice jsou umístěny záchod a koupelna.

Varianta „schodišťové věže“ vyrovnává nedostatky předchozí varianty — chybějící předsíň a schodiště z přízemí do patra sloužící oběma bytům. Navrhuje nové přístupové schodiště pouze pro horní byt, které zároveň vytvoří v prvním patře prostor pro umístění předsíně.